maandag 16 maart 2015

7 dingen die ik kan leren van Anne Shirley

De titel van mijn blog geeft een grote knipoog naar één van mijn jeugdheldinnen: Anne of Green Gables, ofwel Anne Shirley. Anne met een 'e'. En als die laatste opmerking geen glimlach op je gezicht tovert, dan verwacht ik dat je de film niet gezien hebt of de boeken niet gelezen hebt. Geen probleem; ik zal kort proberen samen te vatten waar het verhaal over gaat.

"It's been my experience that you can nearly always enjoy things if you make up your mind firmly that you will." -Anne Shirley

Een eenzaam roodharig weesmeisje wordt geadopteerd door een vrijgezelle zuster en broer op leeftijd. Ze haalt in haar jeugd veel kattekwaad uit, maar blijkt ook een oprecht, dromerig en heel slim meisje te zijn met een grote loyaliteit aan haar boerderij ('haar Green Gables'), de mensen die voor haar zorgen, haar vrienden en zelfs haar oude onderwijzeres. Daarbij is ze voortdurend in competitie met een oudere, knappe, wat plagerige jongen: Gilbert. Gilbert en Anne winnen samen een beurs en een prijs, Gilbert vertrekt om te studeren en Anne vertrekt om les te geven op een kostschool in Kingsport, alwaar ze de kans krijgt om het bijzondere leven te gaan lijden waar ze altijd al van droomde, vol pracht, praal en zelfs romantiek...en de rest verklap ik niet :- )

Recipe for Marilla's Plum Puffs - Anne of Green Gables....Google Image Result for http://www.lmm-anne.net/archives/wp-content/gallery/test/036_jpg.jpg 

.so simple but pretty! <3 imagining a double bed instead though.. love the idea with the table and flowers in front of the window

Anne Shirley. Een bijzonder figuur uit een serie boeken van Lucy Maud Montgomery. Kan ik iets van haar leren? Als tienermeisje nam ik een voorbeeld aan haar doorzettingsvermogen, het vasthouden aan haar principes en haar koppigheid. Haar streven naar 'meer', om uit het leven te halen wat er in kan zitten. Gek, of misschien helemaal niet zo gek, dat ik nu pas de andere karaktereigenschappen in haar personage zie. Vorige week had ik me na lange tijd weer eens geinstalleerd met een DVD van Anne of Green Gables, de delen dat ze les geeft op een kostschool in Kingsport.

Anne of Green Gables and Anne of Green Gables: The Sequel picture collage

Ik had haar personage altijd onthouden als van iemand die snel persoonlijk aangevallen werd en niet gemakkelijk over haar gekwetsheid heen stapte, maar bij het terugkijken zag ik juist dat er talloze beledigingen en nare situaties voorvielen die ze met humor, relativeringsvermogen en creativiteit probeerde te beantwoorden. Dat geeft toch te denken... Pas als het haar echt te veel werd, viel ze uit en dan was er inderdaad niet veel vergevingsgezindheid te bespeuren, maar over het algemeen genomen was ze toch behoorlijk milder dan ik dacht. Ook viel me haar creativiteit op en haar meeleven. Ze is enorm betrokken op Emmeline Harris een jong meisje dat door haar vader bij een nukkige, liefdeloze grootmoeder is gedropt. Maar het verwonderlijke is dat ze ook meeleeft met de minder symphatieke figuren uit het verhaal: de stricte, verbitterde directrice bijvoorbeeld. Zo neemt Anne haar zelfs mee naar haar thuis in Avonlea als ze op vakantie gaat. Alwaar ze uiteindelijk door de bitterheid heen breekt en waar ook haar liefde voor de mensen die ze altijd al lief had de overhand krijgt boven haar streven naar een bijzondere carriere en haar wens op het meemaken van een romantisch, groots, meeslepend liefdesdrama. Aan het eind van het verhaal leert mijn heldin in te zien dat het niet gaat om 'wat de wereld allemaal voor je in petto heeft, maar wat jij de wereld kan geven'.

I could almost be okay with her ending up with Morgan. But never completely.

Ja, ik realiseer mij heel goed dat Anne Shirley een fictief figuur is en zodoende niet levensecht. Maar toch denk ik dat ik kan leren van een aantal eigenschappen die Lucy Maud Montgomery in het karakter Anne Shirley heeft gelegd. Voor mij zijn dat:

1. Je dromen niet opgeven, maar aanpassen. Als Anne 'flopt' als schrijfster geeft ze in eerste instantie haar plan om schrijfster te worden helemaal op, maar ze wordt succesvol als ze het over een heel andere boeg gooit, een andere stijl kiest en een ander thema. 

Anne of Green Gables....loved the books and movies

2. Vasthoudend zijn, maar óók niet bang zijn om op je schreden terug te keren. (Zie de aanpassing in haar dromen, het 'goedmaken' met Gilbert, het switchen van een carriere, het leren waarderen van andere dingen dan eerst.)3. Ver gaande compassie. Geven om mensen die niet zo gemakkelijk in de omgang zijn en daarom vaak minder geliefd. Meelevend zijn, zoeken naar manieren om anderen te helpen.

 Anne of Avonlea. Watched this all the time growing up. Loved her!

4. Met humor en relativeringsvermogen reageren op tegenvallen of beledigingen die het niet waard zijn om inhoudelijk op te reageren. Ahum... dit is echt een punt waarbij ik nog wel wat leerwerk heb te doen...

What has Anne of Green Gables taught you?   Find you what other fans are saying on Twitter! 

Een voorbeeldfoto van een filmfragment waarbij Anne de verleiding weerstaat om inhoudelijk (en streng) te reageren op een belediging die in wezen de moeite niet waard is. Niet iedereen is zo bijdehand, maar dingen voorbij laten gaan moet toch mogelijk zijn voor iedereen? Ook heel uitdagend (lees moeilijk) uiteraard! Maar misschien ook wel bevrijdend in zekere zin. Vermakelijke scene overigens, lol. Het bekijken waard!

Google Image Result for http://images5.fanpop.com/image/photos/31200000/-Anne-anne-of-green-gables-31206177-500-333.jpg

En humor helpt natuurlijk ook wanneer de zenuwen je bijna de baas worden, zoals hier op de bruiloft van vriendin  Diana :-P

5. Eerlijkheid en vriendschap/charme combineren. Vanuit haar vriendschap met mensen kon Anne ze eerlijk de waarheid zeggen. Ze vertelt de bittere directrice na vele vriendelijke pogingen tot toenadering, na vele keren haar commentaar te hebben ingeslikt op het einde toch in liefde waar het op staat: dat ze verbitterd is en daaraan vasthoudt, dat ze de liefde niet toelaat in haar leven. Daarop volgt direct een uitnodiging, een helpende hand. Als de directrice zegt: 'je hebt alleen maar medelijden met me', dan geeft Anne eerlijk toe 'Ja, ik heb medelijden met je, want...' Je zou deze scene eens moeten bekijken, het is echt een les in er niet om heen draaien als de situatie vraagt (nee schreeuwt) om een eerlijk antwoord.

Tell us how you really feel, Anne.

 Still uit de hierboven beschreven scene uit de film.

Anne could make anyone a kindred spirit.

Niet de eerder genoemde scene, maar hier tijdens de vakantie op Green Gables... hebben we niet allemaal mensen om ons heen nodig die door onze nare eigenschappen heen kunnen kijken? Kunnen we ook zo iemand voor een ander zijn?

6. Realiseren dat één van de belangrijkste dingen in het leven is, te ontdekken wat je gaven en talenten zijn en hoe je die kunt gebruiken om anderen te dienen. Niet dat je zoveel mogelijk uit het leven probeert te halen, maar dat je wilt géven aan deze wereld, aan de mensen daarin, te beginnen met de mensen direct om mij heen, in mijn huis, mijn gezin en van daaruit ook verder.

 “I’ve discovered it’s not what the world holds for you, it’s what you bring to it. The dreams dearest to my heart are right here.”

7. Snel vergeven. Eén van de moeilijkste dingen die er is. Je ziet dat Anne jarenlang vasthoudt aan haar verwijten aan Gilbert, ze gedraagt zich hooghartig en trots.

Anne Of Green Gables 

Eerst dit ^ En dan dit....  (Voor een paar jaar lang :-I)

"Don't stay mad, for keeps ".- Gilbert Blythe to Anne Shirley....after he wounded her spirit by calling her "Carrots".

Dit is niet waartoe we als christenen opgeroepen worden. Uiteraard maakt het haar karakter levensecht :-) En uiteindelijk overwint de liefde ook. Maar toch speelde ze ondertussen gevaarlijk spel door vast te houden aan haar wrok. Ze was bijna de liefde van haar leven misgelopen. Hier zit zeker een les in: trots kan onze relaties op het spel zetten maar liefde en vergeving kan situaties omkeren.

***

Dat waren de 7 dingen die ik (in ieder geval) kan leren van Anne of Green Gables. Ook al is ze maar fictief. En ik zeg met opzet niet 'dingen die ik geleerd heb' want dat zou de indruk geven dat ik deze zeven dingen al beheers. No way. Ik ben lerend onderweg, maar zeker niet klaar. Het is wel fijn om te zien dat er zoveel inspiratie kan uitgaan van een goede film en een klassieker uit mijn jeugd. En dat een nadere analyse toch zoveel meer boven brengt. Thanks Lucy Maud Montgomery! (Even off topic: Vinden jullie die naam ook niet prachtig?)


Lucy Maud Montgomery - author of Anne of Green Gabels series 

Lucy Maud Montgomery

Ad for Anne of Avonlea, by L.M. Montgomery. The Boston Herald, 8 September 1909. This is amazing!

Wie van jullie heeft de boeken van Anne of Green Gables gelezen of de films gezien? Viel je ook iets op aan haar personage? Leerde je er iets van? Misschien iets wat ik niet genoemd heb? Het lijkt me leuk als je het zou willen delen in de reacties!

Fijne werkweek!

Anne of G

;-)

Anne of Green Gables <3

PS. En dan ook nog iets moois over romantiek, niet uit de boeken over Anne (als ik het goed heb) maar wel van de zelfde schrijfster. Romantiek: ' als een oude vriend, over rustige wegen, aan je zijde gekropen' ... zo mooi!

7 opmerkingen:

 1. Ik heb nog nooit van haar gehoord.
  Maar leuk hoe jij erover schrijft. Fictief of niet.
  Ik ga eens googlen bij Boll etc.
  Kortom gezellige blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Roos. Ben benieuwd als je ze gaat lezen/ kijken, wat je er van vindt!

   Verwijderen
 2. O, jeugdsentiment... Wat is het vreselijk lang geleden dat ik die boeken heb gelezen. Ik werd zo enthousiast van je blogje dat ik ben gaan zoeken of ik de boeken nog ergens kon kopen. Maar dat lijkt niet meer zo te zijn. Hier en daar kom je een deel tegen, maar voor een ongelofelijk hoge prijs. Die zouden echt eens opnieuw uitgegeven moeten worden. Ik heb ze heel, heel lang geleden gelezen en en er echt van gesmuld. Waar ze gebleven zijn? Geen idee. De film heb ik nooit gezien, wij waren niet zo van de films. Nog steeds lees ik liever. Maar .... in dit geval.... misschien toch eens doen. Heb jij misschien een tip of idee waar de boeken nog te koop zijn? Je nieuwe blog vindt ik erg mooi. Jullie hebben vast een fijn nieuw huisje gekregen!! Je pinterestpagina heb ik ook bewonderd!! Groetjes van een meelezer/meegenieter, Marian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marian,
   De boeken kon ik helaas ook nooit vinden. In mijn tienerjaren ben ik wel op zoek geweest, maar dat was nadat ik de films had gezien. De films kun je inmiddels overal kopen, o.a. hier: http://www.boekhandelsmit.nl/nl/product/V5364/anne-of-green-gables-1.html Maar de boeken worden voornamelijk in het Engels aangeboden. Misschien dat ik ze nog eens koop. Destijds zag ik Engels niet zitten, maar inmiddels moet het wel lukken. Ze staan in het Engels ook op Marktplaats en Bol.com. In het Nederlands beginnen de boektitels met 'Anne van het Groene Huis'. Ik zag dat op bol.com deel 4 te koop staat. Dus met die zoekterm moet je misschien iets verder kunnen komen? Ik las ook dat de boeken in eerste instantie voor alle leeftijden bedoeld waren, maar dat ze nu gezien worden als kinderboeken. Nou ja, niets zo gezellig als een beetje jeugdnostalgie :-) Succes met zoeken!

   Verwijderen
  2. O, nou zie ik net dat bij de link die ik geef staat 'momenteel niet leverbaar'. Nou ja, bol.com etc. verkoopt ze ook. En ik heb ze zelfs al eens bij de Blokker gezien.

   Verwijderen
 3. Ja, ik vind je nieuwe blog ook schitterend, zowel de tekst(en) als de plaatjes/opmaak! Maar ik ken Anne ook! Jaren geleden kocht ik eens een dubbel-video van haar, die heb ik verschillende keren bekeken, alleen de 2e deed het niet helemaal, dus ik weet nog steeds niet precies hoe het hele verhaal gaat. Ik vind haar personage geweldig, en vind het leuk om de 7 dingen te lezen. Wij zitten hier middenin Het kleine huis op de prairie, via MP heb ik de hele serie gekocht op dvd, en alle kinderen vinden het heerlijk om elke week een stukje te kijken. En ik vind het minstens net zo leuk. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook zo leuk he?! Eerst vond ik kleine huis een beetje te cheesy, maar als je daar doorheen prikt...geweldig! En dan kan je ook hartelijk lachen om situaties waarin ze in de ene scene in het water vallen en in de andere er droog uit komen, lol! Overigens, bedankt voor de complimenten. Leuk dat het nieuwe blog ook gelezen wordt! Toch een beetje spannend zo'n nieuwe opzet :-)

   Verwijderen